Технологія бляхарних робіт

Оцінити підручник:
5,0 1
Технологія бляхарних робіт Гуменюк Гуменюк Паржницький 2023

Технологія бляхарних робіт. Навчальний посібник для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти.

  • Автор: І.В.Гуменюк, О.В.Гуменюк, В.В.Паржницький
  • Видавництво: "Грамота"
  • Рік видання: 2023
  • Сторінок: 272
  • Формат файлу: pdf

Бляхарні роботи виконують у різних галузях промисловості, сільського господарства й побуті. Велике значення для підвищення продуктивності праці, економії матеріалу та покращення якості бляхарних робіт має підвищення професійної майстерності робітників.

За ринкових відносин динамізм соціально-економічного й науково-технічного розвитку України вимагає всебічної активізації інтелектуального потенціалу суспільства, докорінного покращення підготовки й перепідготовки кваліфікованих робітників для всіх галузей промисловості. Швидкий розвиток техніки й технологій та рухливість і змінність характеру праці визначають потребу в постійному оновленні технічних знань, необхідності підтримувати на високому рівні готовність виконувати складні соціальні та професійні функції, оперативно враховувати зміни соціальної практики.

Робітник нового типу повинен володіти широким професійним круго-зом і майстерністю з глибоким знанням політехнічних основ сучасного виробництва, бути здатним швидко освоювати новітні техніку та технології. Він має знати виріб у цілому й окремі складальні одиниці, правильно підбирати інструменти, пристосування та обладнання, володіти прийомами й технікою виконання бляхарних операцій.

Бляхар — одна з найдавніших, а нині — дуже затребуваних професій.

Основними технологічними операціями бляхаря є розмічання, розкроювання та згинання матеріалу, вальцювання циліндричних деталей, паяння, свердління та вибивання отворів, виготовлення сферичних і фігурних поверхонь. Роботи виконують на спеціальних пресах, прес-ножицях, вальцях та інших верстатах, а також уручну. Бляхар перевіряє виготовлені вироби на герметичність і міцність, використовуючи спеціальні контрольно-вимірювальні інструменти та пристосування. Його обов’язками також є налагодження обладнання та усунення дрібних несправностей. У бляхаря має бути хороший окомір, що необхідно для точного розмічання та розкроювання металу. Виконуючи цю операцію, він подумки уявляє форму майбутнього виробу, і це допомагає йому вибирати найраціональніший спосіб розкроювання та економити матеріал. Рухи рук бляхаря мають бути точними й скоординованими, адже від цього залежить не лише якість розкроювання, а і якість з’єднання виробів та їхніх вузлів.

Основними вимогами до бляхарних виробів є висока надійність, мінімальні габаритні розміри й маса, технологічність та економічність, зручність і безпека обслуговування, пожежна безпека, транспортабельність та естетичність.

Покращення якості бляхарних робіт неможливе без удосконалення методів виконання заготівельних, складальних і монтажних робіт із широким застосуванням прогресивних способів розкроювання матеріалу, виготовлення та монтажу виробів.

pick_tekhnolohiia_bliakharnykh_robit_humeniuk.pdf
8 MB
4

Схожі матеріали