Електроматеріалознавство

Оцінити підручник:
5,0 1
Електроматеріалознавство Паржницький Аушева Шулепіна 2023

Електроматеріалознавство. Навчальний посібник для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти.

  • Автор: В.В.Паржницький, С.В.Аушева, Г.Ю.Шулепіна
  • Видавництво: "Грамота"
  • Рік видання: 2023
  • Сторінок: 224
  • Формат файлу: pdf

Електроматеріалознавство — один з основних навчальних предметів для багатьох спеціальностей електро- та радіотехнічного профілю, який забезпечує необхідну підготовку для вивчення і засвоєння інших спеціальних дисциплін. У навчальному посібнику подано класифікацію електротехнічних матеріалів, їхні властивості та деякі технологічні процеси виробництва. Основну увагу приділено фізичним явищам, що відбуваються в матеріалах під впливом електромагнітних полів.

Електротехнічні матеріали відіграють важливу роль у конструкціях найрізноманітніших електротехнічних пристроїв та апаратів. Від властивостей і правильного вибору матеріалів залежить ефективність роботи електрообладнання. Знання електрофізичних, фізико-технічних і механічних властивостей матеріалів, які застосовують, є обов’язковим під час проектування і розроблення нових радіотехнічних пристроїв та електрообладнання з поліпшеними характеристиками.

Забезпечення високої надійності роботи електрообладнання ґрунтується насамперед на чітких уявленнях про процеси, що відбуваються в матеріалах під час їхньої експлуатації, на знаннях про методи профілактичного контролю та випробування електротехнічних виробів, вимогах чинних ДСТУ, нормативних і технічних умовах їхнього використання. Це є запорукою надійної роботи електричних мереж і комплексів електроустаткування.

На першому місці у вітчизняній електро- й радіотехніці стоїть питання про вдосконалення якості матеріалів, їхній правильний вибір, коли їх використовують як провідники, діелектрики, напівпровідники або магнітні матеріали. Тому для розуміння властивостей матеріалів, а також інших особливостей потрібно досліджувати їхню структуру й будову. Поєднання основних вимог із реальними можливостями виробництва забезпечить якість матеріалів, їхню технологічність і високі параметри.

Матеріали відіграють велику роль у технічному прогресі. Електротехнічне матеріалознавство постійно розвивається. Нині розробляють модифікації матеріалів із найкращими характеристиками, створюють нові матеріали з унікальними властивостями, що дає позитивні результати. А тому потрібно знати основні напрями розвитку електротехнічного матеріалознавства та його потенційні можливості, що з’являються завдяки використанню сучасних матеріалів.

pick_elektromaterialoznavstvo_parzhnytskyi.pdf
5 MB
7

Схожі матеріали