Основи обробки та програмування

Оцінити підручник:
5,0 1
Основи обробки та програмування на верстатах з числовим програмним керуванням Онофрейчук 2019

Основи обробки та програмування на верстатах з числовим програмним керуванням. Підручник.

  • Автор: Н.В.Онофрейчук
  • Видавництво: "Світ"
  • Рік видання: 2019
  • Сторінок: 352
  • Формат файлу: pdf

 

Розвиток машинобудування та удосконалення його продукції викликає потребу в обробці дедалі складніших за формою реталед,збійьш високими вимогами до точності. Частіше оновлюється номенклатура виробів і, відповідно, деталей, зменшуються серійність і термін їо випуску. Виникають нові й удосконалюються існуючі технології обробки. Водночас зростають вимоги до умов праці, комфорту й мікроклімату на робочому місці.

Це зумовило інтенсифікацію процесу технічного переозброєння підприємств, підвищення вимог до металорізального обладнання та його удосконалення в напрямі технічних можливостей, точності, жорсткості, продуктивності обробки, автоматизації процесів. У результаті стрімкого розвитку проектування складних технічних об’єктів з’являються багатоопераційні верстати з числовим програмним керуванням (ЧПК) нового покоління, на яких, не знімаючи деталь з верстата, можна виконати токарну, свердлильну, розточувальну, фрезерувальну, шліфувальну обробку в трикоординатному просторі. У зв’язку з цим підвищується потреба в спеціалістах для експлуатації та обслуговування такого обладнання. На фахову підготовку відповідних спеціалістів і скерований запропонований матеріал.

У підручнику розглянуто технологічні основи обробки на верстатах з ЧПК і оброблювальних центрах: вибір заготовки, підготовка деталей для обробки, базування, оснащення, налагоджування, вибір різального інструменту за каталогами передових фірм відповідно до класифікатора і рекомендацій ISO, режимів оброблювання, особливості організації робочого місця оператора та охорони праці під час роботи на верстаті з ЧПК.

Описано покрокову розробку керуючої програми мовою програмування згідно з G-кодом ISO 6983-1 в ручному режимі, а також із застосуванням спеціальних комп’ютерних програм з перевіркою (верифікацією) розробленої програми на комп’ютері та безпосередньо на верстаті. Розглянуто автоматизоване програмування в CAD/CAM-системах, використання цих систем в адитивних технологіях.

Особливу увагу приділено питанням забезпечення точності обробки, використання сучасних контрольно-вимірювальних систем з ЧПК на робочому місці для контролю, вимірювання, внесення корекції, а також для програмного базування.

Матеріал адаптовано до конкретних пристроїв ЧПК та верстатів:
— свердлильно-фрезерно-розточувальних оброблюваль-них центрів (ОЦ), з конкретизацією обробки на ОЦ 2254 ВМФ4 і ОЦ 2204ВМФ4 із пристроєм ЧПК 2С-42;
— токарних верстатів, з конкретизацією обробки на верстаті 16К20ФЗ із пристроєм ЧПК МС-21 (НЦ-80-31);
— шліфувальних верстатів, з конкретизацією обробки на різешліфувальному верстаті «Matrix 5708» із пристроєм ЧПК «FANUK».

Розглянуто отримання заготовок з профільного прокату, листа, труб, литва на сучасному обладнанні з ЧПК.

Розкрито особливості програмування з використанням високошвидкісної обробки (ВШО), сучасного інструменту з надтвердих матеріалів.

Викладки підтверджено прикладами розроблених програм, зокрема для обробки деталей на реальному виробництві.

Для закріплення вивченого матеріалу в кінці розділів подано контрольні запитання, а також завдання для самостійного розв’язування і практичних занять.

 

pick_osnovi_obrobki_ta_programuvannya_onofreychuk.pdf
6 MB
82

Схожі матеріали