Географія

Оцінити підручник:
5,0 1
Географія 9 клас Масляк Капіруліна 2022 (погл.)

Географія. Підручник для 9 класу з поглибленим вивченням географії закладів загальної середньої освіти.

  • Автор: П.О.Масляк, С.Л.Капіруліна
  • Видавництво: "Ранок"
  • Рік видання: 2022
  • Сторінок: 260
  • Формат файлу: pdf

 

Шановні дев'ятикласниці та дев'ятикласники!

 

Вітаємо вас, усіх тих, хто розпочинає поглиблене вивчення шкільного географічного курсу «Україна і світове господарство», майбутніх господарів і господарок найбільшої за площею та найбагатшої на природні ресурси в Європі (як частині світу) держави — Україна. Щиро сподіваємося, що минулого року вивчення природи нашої держави було для вас цікавим, і тому ви з натхненням продовжите вивчення захоплюючої науки і навчальної дисципліни — географії.

Метою курсу географії 9 класу є формування цілісного уявлення про навколишній світ, глибокий взаємозв’язок природи й населення, раціональне використання природних багатств і особливості ведення господарства в Україні та різних країнах світу. В основному змісті підручника, який ви тримаєте в руках, показано, наскільки раціонально ми та населення інших країн світу використовує ресурси планети, якого рівня розвитку досягла Україна порівняно з іншими країнами та економіками світу і що треба зробити для його підвищення. Значення курсу «Україна і світове господарство» для розвитку загальної географічної культури сучасної особистості зростає й через посилення в ньому культурно-гуманістичної спрямованості предмета, вивчення інтеграційних процесів, проблем взаємодії суспільства і природного середовища, природоохоронної свідомості, розкриття глобальних та регіональних явищ, процесів і проблем.

Підручник є основним, але не єдиним джерелом знань. Його потрібно використовувати разом із географічним атласом, стінними картами, енциклопедіями, довідниками, періодичними виданнями, сучасною телевізійною та радіоінформацією, відомостями з Інтернету, які треба навчитись оцінювати критично.

Виконання будь-якої справи не можна розпочати без знання алгоритмів її виконання. Пропонуємо вам ознайомитися зі структурою підручника та правилами роботи з ним.

Підручник складається зі вступу та п’яти розділів. Вони, у свою чергу, містять окремі теми, які для більш зручного орієнтування та навчання розбито на параграфи. Кожен із параграфів починається з актуалізації знань та навичок, які ви вже здобули. Найголовніші поняття й терміни винесено в окрему рубрику «Словник» та подано українською та англійською мовами, що важливо в сучасних умовах глобалізації всіх сторін людського буття. Уважно прочитайте зміст поняття та запам’ятайте його.

В основному тексті параграфів ви побачите такі позначки:
— скористайтеся атласом
— виконайте практичне завдання або дайте відповідь на запитання
— ознайомтеся з історичним фактом
— прочитайте актуальну інформацію

Кожен параграф закінчується висновками та підсумковими запитаннями і завданнями. Вони допоможуть вам визначити провідні думки змісту параграфа та з’ясувати, чи все було для вас зрозумілим. Якщо ви не зможете самостійно відповісти на запитання або виконати завдання, то ще раз перечитайте текст підручника, пошукайте інформацію в інших джерелах або зверніться до вчителя/вчительки географії.

Сучасний світ змінюється набагато швидше, ніж ми встигаємо це усвідомлювати. Стежити за цими перетвореннями ви зможете за допомогою рубрики «Джерела Інтернету», що містить посилання на електронні ресурси.

До підручника також розроблений електронний освітній ресурс, який містить тестові завдання для підготовки до контрольних і самостійних робіт, які можна виконати в режимі онлайн, та більш детальні інструкції щодо виконання програмових практичних робіт і досліджень.

Отже, усе необхідне для нової географічної подорожі готове. Нехай ця мандрівка підкаже вам власний шлях для розвитку особистих здібностей та талантів для подальшого дорослого життя. Тож вирушаймо в дорогу! Бажаємо вам успішно опановувати географію вашої Батьківщини. Осягніть Україну розумом, сприйміть її серцем.

Із повагою, авторський колектив.

 

pick_geografiya_9_maslyak3.pdf
9 MB
13

Схожі матеріали