Українська мова

Оцінити підручник:
5,0 1
Українська мова 8 клас Данилевська 2016

Українська мова. Підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів.

  • Автор: О.М.Данилевська
  • Видавництво: "Оріон"
  • Рік видання: 2016
  • Сторінок: 288
  • Формат файлу: pdf

Дорогі восьмикласники!

 

Вам, напевно, не раз спадало на думку, яким предивним є світ дорослих. Це вони, дорослі, вигадали школу, підручники, уроки й домашні завдання. Плід їхньої фантазії — і календар, річ проста й водночас химерна. Ще б пак! Хіба не дивно змінювати своє життя лише тому, що сьогодні за календарем — 1 вересня? І ось ви знову прямуєте до школи. Ви вже досвідчені учні, тож не чекаєте несподіванок. І маєте рацію: школа влаштована так, що все нове в ній сприймаємо як належне. Але змінилися ви, і це означає, що все буде інакше. Ви вже точно знаєте, що вам цікаво, а що — ні; ви вмієте давати собі раду й, можливо, навіть помітили: варто тільки докласти до чогось зусиль, і те, чого ви прагнули, стає реальністю. У кожного з вас є улюблені предмети, ви точно знаєте, із чого складається урок... Це, справді, про вас? Тоді на хвильку перервіть читання й погортайте сторінки нового підручника.

Зверніть увагу, що текст підручника поділений на уроки саме так, як за календарем відбуватимуться заняття впродовж навчального року. Це зроблено для того, щоб ви без клопоту могли працювати самостійно. Матеріал кожного уроку складається з різноманітних завдань і вправ. До цього ви звикли. Новим є те, що вправи мають не тільки тренувальне, а й пояснювальне значення. Саме тому їх супроводжують запитання Чому? Навіщо? Що означає? Як пояснити? та ін. Погодьтеся, глибоко засвоїти можна лише те, що розумієш. А мову потрібно засвоїти добре, бо користуватиметеся нею, ким би не стали, упродовж усього життя! Як тут не згадати заувагу французької лінгвістки Марини Ягелло про приреченість людини жити з мовою: «Людину запрограмовано так, щоб говорити, щоб вивчити мови, якими б вони не були, а не для того, щоб вивчити фізику або математику». Ця думка ніяк не применшує значення інших наук, а лише ілюструє, що людина й мова пов’язані нерозривним зв’язком.

На сторінках підручника знайдете міркування багатьох дослідників мови. Можливо, це дасть вам змогу побачити нове в буденному. А ще допоможе зрозуміти, що мова — не просто засіб спілкування, а й джерело інформації про світ та інструмент його пізнання. Саме тому для завдань обрано тексти про подорожі, відкриття, мистецтво, історію, спорт, сучасні професії, видатних особистостей... Удосконалювати мовні навички пропонуємо вам на текстах українських і зарубіжних письменників, до перекладу яких долучалися Іван Франко, Леся Українка, Пантелеймон Куліш, Михайло Старицький, Максим Рильський, Микола Лукаш та багато інших майстрів, які прагнули утілити розмаїтий дивовижний світ в українському слові.

Усі завдання та вправи підручника спрямовані на те, аби ви опанували передбачений програмою матеріал: програмові вимоги відбиті в запитаннях до кожного уроку, винесених на початок параграфів. Авторка прагнула, щоб підручник допоміг засвоїти українську мову на рівні, достатньому для успішного складання іспиту — і у формі тестів, і у формі власного висловлення. Тому кожну вправу сформульовано так, щоб була зрозуміла її навчальна мета: навіщо виконувати, чого саме навчитеся, як це стане в пригоді.

 

pick_ukrayinska_mova_8_danilevska.pdf
28 MB
2

Схожі матеріали