Математика навколо нас

Оцінити підручник:
5,0 2
Математика навколо нас 5-9 клас Бєлова Корнієнко Полякова 2020 (Шкільна бібліотека)

Математика навколо нас. Посібник серії "Шкільна бібліотека" для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти.

  • Автор: Л.П.Бєлова, М.М.Корнієнко, Л.Ю.Полякова
  • Видавництво: "Ранок"
  • Рік видання: 2020
  • Сторінок: 160
  • Формат файлу: pdf

 

Друзі!

 

Для допитливого розуму навколишній світ цікавий і різноманітний. Навіть повсякденні справи можуть викликати такі запитання, відповіді на які знають лише науковці — математики, фізики, хіміки, економісти тощо.

Чому комп’ютер називають комп’ютером, тобто обчислювачем? Чи виконує він арифметичні дії так само, як і ми? Виявляється, у комп’ютерах застосовується двійкова система числення, яка, на відміну від звичної, має не десять, а лише дві цифри.

Як саме банк захищає кошти на вашому рахунку? Чому лише вам легко знімати гроші із власної картки? Зрозуміти це допоможе розділ математики, який називається криптографією (наука про шифрування). Сучасна криптографія базується на властивостях звичайних натуральних чисел.

Як діють комп’ютерні програми-архіватори? Що дозволяє їм стискати інформацію? Виявляється, існує зв’язок між цими питаннями та завданнями на пошук фальшивої монети з-поміж справжніх, а також деякими фокусами про відгадування чисел. Цей зв’язок вивчає розділ математики, який називається теорією інформації.

Як поділити спадщину? Як нараховувати прибуток на банківський внесок? Який податок мають сплачувати робітники і підприємці? На ці питання неможливо відповісти, якщо не розумітися на частках і дробах.

Чи насправді математика — це лише формули і нічого цікавого? Сподіваємося, відповідь ви знайдете самі, читаючи цей посібник, розв’язуючи запропоновані задачі, граючи в логічні ігри, демонструючи математичні фокуси своїм друзям.

Допомогти вам поглянути уважно навкруги, зрозуміти, що математика дійсно навколо нас, і покликане видання, яке ви тримаєте в руках.

 

pick_fantastika_realnist_7_kachak.pdf
2 MB
65

Схожі матеріали