Зварювання

Оцінити підручник:
3,0 2
Зварювання Биковський 2021

Зварювання, різання й контроль якості під час виробництва металоконструкцій. Навчальний посібник для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти.

  • Автор: О.Г.Биковський
  • Видавництво: "Основа"
  • Рік видання: 2021
  • Сторінок: 400
  • Формат файлу: pdf

 

Експлуатація зварних конструкцій та їх елементів характеризується широким спектром умов механічного і корозійного навантаження, тому їх виготовляють із різних матеріалів, ретельно добираючи способи металообробки, різновидами яких є зварювання і термічне різання.

Ці найпоширеніші процеси металообробки призначені для з’єднання й роз’єднання практично всіх однорідних і неоднорідних чорних і кольорових металів і сплавів під час виготовлення та ремонту металоконструкцій, відновлення та підвищення зносостійкості деталей машин як у цехових, так і в польових монтажних умовах, на висоті, під водою і навіть у космосі в усіх просторових положеннях.

Зварювальне виробництво являє собою цілий комплекс виробничих процесів із використанням зварювальних техніки і технології, який утворює самостійну закінчену схему виготовлення зварних металоконструкцій.

У підручнику висвітлено технологію зварювання і термічного різання, розглянуто сучасне вітчизняне й імпортне устаткування для цих видів обробки.

Наведені відомості із суміжних галузей знань (матеріалознавство, електротехніка, фізика тощо) сприятимуть кращому розумінню суті процесів, що відбуваються в оброблюваних матеріалах під час їх нагрівання й стискання, призначення оптимальних параметрів режиму й технічних прийомів зварювання й термічного різання.

Розглянуто також і можливі дефекти, що утворюються при зварюванні, методи й апаратуру для їх виявлення, допустимі норми існування у зварних конструкціях, а також методи запобігання дефектам та їх усунення.

Автором зібрано і систематизовано інформацію про сучасні найбільш поширені способи зварювання і різання деталей та вузлів із різноманітних металів і надано рекомендації щодо техніки і технології їх виготовлення.

Наведені в книзі довідкові відомості щодо вибору сучасних зварювальних матеріалів, обладнання й апаратури. Вони ілюструють окремі теоретичні положення, можуть бути використані при виконанні контрольних завдань, курсових і дипломних робіт.

Поєднання вивчення теоретичних основ і практики зварювального виробництва дасть змогу учням професійно-технічних навчальних закладів стати кваліфікованими зварниками. Порівняно проста і доступна форма викладення матеріалу полегшить розуміння особливостей цього виду металообробки. Тим, хто хоче більш глибоко ознайомитися з розглянутими в підручнику питаннями, можна порадити звернутись до джерел списку рекомендованої літератури, що були використані при написанні цієї книги.

У зв’язку з переходом з 1 січня 2019 року до державних стандартів України (ДСТУ), узгодженими з міжнародними стандартами (ISO) або прийнятими як національні стандарти методом «підтвердження» за позначенням (ДСТУ EN ISO), всі технологічні особливості зварювального виробництва викладені згідно з вимогами сучасних стандартів.

Коли мова йде про виготовлення або ремонт металоконструкцій (будівельних, мостових, корабельних, вантажопідйомних або резервуарів під тиском тощо), потрібно, щоб виробник і замовник дійшли згоди стосовно якості виконаних робіт. Угода регламентує вимоги до технології виконання всіх робіт, у тому числі і до зварювання. Виробник має довести, що всі зварні з’єднання відповідатимуть досягнутій угоді, яка базується на зафіксованій технології щодо виконання кожного типу зварного шва, підтвердженій результатами випробувань зразків, зварених згідно з цією технологією.

Кожний зварник, який виконує роботу, має попередньо пройти спеціальні іспити, щоб бути впевненим, що здатний виконати зварювальні роботи і виробити продукцію відповідно до умов угоди.

Атестація дає змогу уникнути труднощів, пов’язаних з миттєвою, часто необ’єктивною, оцінкою робітників. Вона здійснюється за заданими критеріями і стандартами виконання роботи в інтересах усієї організації.

Атестація персоналу сприяє виявленню недоліків у кваліфікаційній підготовці працівників і їх навчанню з урахуванням цих недоліків, є підставою для регулювання заробітної платні й об’єктивного визначення цінності кожного у межах як підрозділу, так і всієї організації. Вона дає змогу виважено приймати керівні рішення, в тому числі пов’язані з головними завданнями організації і процесом впровадження необхідних змін, обумовлених кваліфікацією робітників, а також розробити стратегічний план розвитку підприємства у напрямку підвищення якості продукції.

Вимоги до сертифікації зварників написані у формі правил, які встановлюються державними установами, класифікаційними і страховими товариствами України відповідно до ДСТУ EN ISO 9606-1:2016 «Кваліфікаційні випробування зварників, зварювання плавленням. Частина 1. Сталі».

 

pick_zvaryuvannya_rizahhya_bikovskiy.pdf
9 MB
197

Схожі матеріали