Вступ до історії України

Оцінити підручник:
5,0 1
Вступ до історії України 5 клас Власов Гирич Данилевська 2022

Вступ до історії України та громадянської освіти. Підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти.

  • Автор: О.В.Власов, І.Б.Гирич, О.М.Данилевська
  • Видавництво: "Генеза"
  • Рік видання: 2022
  • Сторінок: 180
  • Формат файлу: pdf

Любі п'ятикласники та п'ятикласниці!

 

Цього навчального року ви розпочинаєте вивчення нового шкільного предмета, який допоможе вам познайомитися з наукою історією. Здавна знання про минуле було огорнуте казковим чаром, а людей, які володіли цим знанням, уважали майже чарівниками. Чому так? Озирніться довкола: усе, що ви бачите, має своє минуле. Проте чи можете ви відповісти на запитання про нього? Коли, приміром, з’явилися підручники чи взагалі книжки? А який вік фотографій? Чи завжди люди користувалися телефоном і де шукали потрібну інформацію, коли не було інтернету? Як жили люди 50, 500 1000 років тому? Чому про одні події залишилося багато свідчень, а інші - приховані від нас завісою таємниці? Як історичні події впливають на долі окремих людей? Звідки ми довідуємося про життя за минулих часів? І найголовніше запитання: чому наше життя є саме таким і яким воно буде незабаром? Як це не дивно, але наше майбутнє визначене не тільки сьогоднішніми вчинками, а й тим досвідом, який ми отримали у спадок від минулого. Ідеться передусім про те, як у подіях дня вчорашнього змінювалися уявлення людей про самих себе: як формувалося розуміння цінності людини, який сенс вкладався в поняття «права людини», як удосконалювався досвід взаємодії. Зрозуміти це вам допоможе навчання історії.

Тож щоб цікаво навчатися історії, варто постійно тримати на думці, що це наука про нас - про наше життя. Саме тому на уроках ви матимете нагоду ділитися історіями з власного життя та життя своїх родин, малюватимете та придумуватимете сюжети для ілюстрацій, ділитиметеся враженнями про діяння визначних історичних постатей і про пам’ятки минулого. Підручник дасть вам змогу відчути себе творцями своєї історії -безліччю ниточок пов’язаної з історією рідної землі. Творіть і навчайтеся!

Виконуючи завдання, ви міркуватимете й ділитиметеся припущеннями, порівнюватимете свій досвід з досвідом однокласників та однокласниць, звірятимете свої роздуми з інформацією різноманітних текстів, відповідатимете на запитання - усе це допоможе вам зрозуміти історію, навчить пояснювати історичні факти, події, явища, які повсякчас нагадують про себе в буденному житті. Щоб ви орієнтувалися, коли та як доречно братися за виконання завдання, вони позначені в підручнику символами-підказками: Міркуємо, Досліджуємо, Історична гра. Тексти та завдання до них позначені таким малюнком. Для тих, хто хоче знати більше, прислужаться матеріали в рубриках Пізнайкам та Читайликам. Крім того у завданнях є вказівки, як саме їх виконувати - у парах чи групах.

Джерела історичної інформації, яку ви опрацьовуватимете, дуже різні. Це і навчальні тексти, і уривки з документів та розповідей очевидців, і фотографії, і карти, і словники та енциклопедії, і відео- та аудіоматері-али тощо. Призначення підручника - навчити вас працювати з різними джерелами інформації, сформувати відповідні навички й підготувати до вивчення предмета «історія» у старших класах.

Щиро зичимо успіхів! Сподіваємося, навчатися історії вам буде цікаво і новий предмет стане вашим улюбленим.

Схожі матеріали