Фізика

Оцінити підручник:
5,0 2
Фізика 10 клас Сиротюк 2018

Фізика. Підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. (Рівень стандарту)

  • Автор: В.Д.Сиротюк
  • Видавництво: "Генеза"
  • Рік видання: 2018
  • Сторінок: 256
  • Формат файлу: pdf

Дорогі десятикласниці та десятикласники!

 

Ви щойно розгорнули підручник, з яким працюватимете протягом навчального року. Сподіваємося, що він буде добрим помічником у вашій подорожі в Країну знань про все багатство явищ навколишнього світу.

Із самого початку налаштуйтеся на те, що вивчення фізики - це нелегка праця. Адже шлях у науку завжди важкий. Радість пізнання дається тільки як нагорода за перемогу над труднощами, її можна порівняти з радістю альпініста, який підкорив вершину.

Намагайтеся бути максимально самостійними в засвоєнні матеріалу. Частіше обмінюйтеся думками щодо прочитаного зі своїми друзями. Для з’ясування важких і спірних питань звертайтеся, у першу чергу, до вчителя чи вчительки, а також використовуйте довідники, енциклопедії, Інтернет. Для перевірки правильності розуміння вивченого матеріалу корисно обговорювати повідомлення, доповіді учнів та учениць, розв’язки задач.

У 10-му класі ви вивчатимете основи кінематики і динаміки, молекулярно-кінетичну теорію й термодинаміку, ознайомитеся з основними законами й теоріями механіки, молекулярної фізики й термодинаміки. Теоретичний матеріал цього підручника допоможе вам зрозуміти й пояснити відповідні процеси та явища, закони і теорії. Звертайте увагу на текст, виділений жирним шрифтом. Це фізичні терміни, означення, важливі правила і закони, які треба запам’ятати і вміти застосовувати.

У підручнику є досліди, які ви можете виконати самостійно або з допомогою вчителя або вчительки. Виконавши їх, ви глибше зрозумієте фізичний зміст явищ, що вивчаються. Рубрика «Чи знаєте ви, що...» містить цікаві факти, вона не лише розширить ваш кругозір, а й допоможе переконатися, що в природі все відбувається за законами фізики.

Наприкінці кожного параграфа є «Запитання до вивченого», відповіді на які допоможуть вам перевірити, як ви засвоїли матеріал, а також закріпити свої знання. Деякі з них мають творчий характер і для відповіді потребують умінь аналізувати умови завдання, а також простежувати логічну послідовність і зв’язки в перебігу фізичних явищ. Також є завдання для роботи в групах, завдання для дослідження та виконання навчальних проектів.

У рубриці «Розв’язуємо разом» наведено алгоритми та зразки розв’язування найважливіших видів задач. У підручнику є задачі, вправи і запитання різних рівнів складності: А - на закріплення, Б - творчого характеру, а також задачі підвищеного рівня складності, над якими треба поміркувати.

Розв’язування фізичних задач - це одне з важливих умінь, що формується у процесі навчання фізики, тому наприкінці підручника подано Практикум з розв’язування задач. Там наведено загальні алгоритми розв’язування задач із кінематики, динаміки, задач на закони збереження імпульсу та енергії, з молекулярної фізики і термодинаміки. Ці поради допоможуть вам скласти план розв’язання задачі.

Зверніть особливу увагу на завдання з рубрики «Перевір свою компетентність». Виконуючи їх, ви будете вчитися бачити й розуміти навколишній світ; зможете пояснити перебіг явищ у природі; принцип дії та будову сучасної техніки, приладів. Усі ці навички допоможуть вам у майбутньому розв’язувати в повсякденному житті реальні проблеми, також використовувати отримані знання для зменшення негативного впливу сучасної техніки на довкілля, забезпечення здорового способу життя.

Роботи фізичного практикуму сприятимуть поглибленому розумінню закономірностей фізичних явищ та навчать виконувати досліди й безпечно користуватися вимірювальними приладами. Деякі роботи фізичного лабораторного практикуму запропоновано для виконання у двох варіантах.

Якщо виникне потреба дізнатися про якийсь фізичний термін або правило, скористайтеся «Словником фізичних термінів» та предметно-іменним покажчиком, що містяться в кінці підручника.

У рубриці «Фізичні задачі навколо нас» підібрано задачі з проблемними ситуаціями з повсякденного життя. Розв’язуючи такі задачі, ви зможете застосувати фізичні знання в життєвих ситуаціях.

Виконуючи спостереження і досліди з фізики, будьте уважними, додержуйтеся правил безпеки життєдіяльності.

 

pick_fizika_10_syrotyuk.pdf
14 MB
49

Схожі матеріали