Я досліджую світ (частина 2)

Оцінити підручник:
5,0 1
Я досліджую світ 4 клас Іщенко Іщенко Баранова 2021 (2 частина)

Я досліджую світ. Підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах). Частина 2.

  • Автор: О.Л.Іщенко, А.Ю.Іщенко, Ю.Б.Баранова
  • Видавництво: "Літера ЛТД"
  • Рік видання: 2021
  • Сторінок: 112
  • Формат файлу: pdf

 

Як відображають Землю на глобусі?

 

Екватор - уявна лінія, що розділяє Землю навпіл на Північну і Південну півкулі. Екватор розташований на однаковій відстані від Північного і Південного полюсів. На екваторі день і ніч тривають по 12 годин.

На Північному полюсі немає суходолу, тільки лід завтовшки близько трьох метрів. Південний полюс розташований на суходолі, що вкритий льодом завтовшки понад 2700 метрів. Південний полюс набагато холодніший від Північного.

На глобусі нанесено горизонтальні лінії - паралелі і вертикальні лінії - меридіани. Кожну з них пронумеровано. Перетинаючись, вони утворюють сітку, яка визначає положення будь-якої точки на поверхні Землі.

Екватор - це нульова паралель. Нульовим (початковим) меридіаном домовилися вважати Гринвіцький мерідіан. Він проходить через Гринвіцьку обсерваторію у Великій Британії. По нульовому меридіану Землю розділяють на Східну і Західну півкулі.

Великі ділянки суходолу, які з усіх боків омиваються водами морів і океанів, називають материками, або континентами. їх шість: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія і Антарктида.

Також на глобусі зображено чотири океани: Тихий, Атлантичний, Індійський і Північний Льодовитий.

 

pick_ya_doslidzhuyu_svit2_4_ishchenko.pdf
5 MB
9

Схожі матеріали