Українська мова

Оцінити підручник:
5,0 1
Українська мова 10 клас Ющук 2018

Українська мова. Підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. (Рівень стандарту)

  • Автор: І.П.Ющук
  • Видавництво: "Навчальна книга - Богдан"
  • Рік видання: 2018
  • Сторінок: 208
  • Формат файлу: pdf

Мову можна вчити для когось і можна вчити для себе. Для когось — це заради високої оцінки, заради балів. Для себе — заради розвитку безмежних можливостей свого мозку, заради підвищення свого інтелектуального рівня. Це, звичайно, забезпечує водночас і високу оцінку.

Мова, як жоден інший предмет, найглибше сягає в підсвідомість людини, формує її, удосконалює. Тому при вивченні мови важливе не зазубрювання правил, які відразу ж і забуваються, а проникнення в навдивовиж логічно побудовану структуру рідної мови.

Мова має дві сторони: видиму й невидиму. Видима сторона — це мовлення, тобто усне й письмове спілкування, читання, творення текстів. Невидима — це мовні засоби, які у вигляді зв’язків між нейронами мозку залягають у глибинах нашої пам’яті і які ми постійно використовуємо під час мовлення й мислення. Мовні засоби в нашій пам’яті бувають невпорядковані, хаотичні й чітко впорядковані, як, скажімо, з’єднання в досконалому електронному пристрої. Зрозуміло, що бажаних результатів досягають там, де система логічно облаштована відповідно до її внутрішніх функціональних законів, і навпаки, результати мізерні там, де панує безлад. У голові теж.

Отож вивчення мови, коли воно не формальне, а вдумливе й дослідницьке, не тільки допомагає систематизувати мовні засоби в нашій пам’яті, а й формує, логічно впорядковує зв’язки між нейронами мозку, яких є безліч, і таким чином удосконалює мислення, робить нас більш пристосованими до мінливих умов повсякденного життя, пробуджує творчі нахили, властиві кожній людині.

 

pick_ukrainska_mova_10_yushchuk.pdf
9 MB
127

Схожі матеріали