Геометрія

Оцінити підручник:
5,0 1
Геометрія 7 клас Генденштейн Жемчужкіна 2023

Геометрія (у навчальних діалогах). 7 клас. Навчальне видання.

  • Автор: Л.Е.Генденштейн, Г.В.Жемчужкіна
  • Видавництво: "Підручники і посібники"
  • Рік видання: 2023
  • Сторінок: 244
  • Формат файлу: pdf

Що таке геометрія і для чого її вивчати?

 

Слово «геометрія» походить від грецьких слів «гео» (земля) і «метр» (вимірювати) і означає «землемірство». Походження цього слова пов’язане зі Стародавнім Єгиптом. Річка Ніл під час повені вкривала береги шаром родючого мулу, змиваючи межі між ділянками хліборобів. Щоб відновити їх, потрібно було знати і застосовувати властивості геометричних фігур — наприклад, уміти будувати прямі кути за допомогою «єгипетського трикутника» (трикутника, сторони якого відносяться як 3:4:5). Людей, обізнаних з цим, давні греки називали геометрами, тобто «землемірами».

Хоча стародавні єгиптяни знали багато властивостей геометричних фігур і вміли використовувати їх (приклади — їхні знамениті піраміди), геометрія як наука народилася в Стародавній Греції, тому що давньогрецькі вчені винайшли спосіб обґрунтувати властивості геометричних фігур за допомогою міркувань.

У третьому столітті до нашої ери давньогрецький учений Евклід написав книжку «Начала», у якій він зібрав відомості про основні властивості геометричних фігур, а також навів міркування, за допомогою яких чимало з цих властивостей можна довести.

Відтоді геометрію вважають найкращою школою мислення — тому її і вивчають у школах більше двох тисяч років.

Вивчення геометрії допоможе вам, яку професію ви не обрали б: адже для успіху в будь-якій справі потрібно вміти добре думати. До того ж вивчати геометрію дуже цікаво.

Ми почнемо з вивчення геометричних фігур на площині (цей розділ геометрії називають планіметрією). Уявлення про площину дають дзеркало, плесо спокійного озера, поверхня столу, аркуш паперу.

Вивчати геометрію разом з вами будуть ваші однолітки Катерина і Федір, а допомагати їм буде їхній учитель Устим Григорович або вчителька Уляна Петрівна.

Федір любить фантазувати, а Катерина любить критикувати і вимагати доказів. Доповнюючи одне одного, Федір і Катерина інтуїтивно фактично застосовують науковий метод пізнання. Він полягає в тому, що спочатку висловлюють припущення (гіпотезу) про деяку закономірність (а для цього потрібна фантазія), потім це припущення доводять (у математиці за допомогою міркувань, а в природничих науках — в експерименті). А для цього необхідно критично мислити.

Долучайтеся до діалогів Катерини, Федора і учителів — перегортайте сторінку: на вас чекають цікаві відкриття!

Схожі матеріали