Алгебра

Оцінити підручник:
5,0 1
Алгебра 7 клас Тарасенкова Акуленко Данько Коломієць Богатирьова Сердюк 2024

Алгебра. Підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти.

  • Автор: Н.А.Тарасенкова, І.А.Акуленко, О.А.Данько, О.М.Коломієць, І.М.Богатирьова, З.О.Сердюк
  • Видавництво: "Оріон"
  • Рік видання: 2024
  • Сторінок: 352
  • Формат файлу: pdf

Дорогі учні й учениці!

 

Ви приступаєте до вивчення нового предмета, який називається алгебра. Слово алгебра (аль-джебр) є початковим словом назви одного з творів видатного узбецького математика Мухаммеда аль Хорезмі, який жив і працював у Хорезмі в IX ст. Словом аль-джебр він називав один зі способів перетворення рівнянь.

Алгебра — один із великих розділів математики. Вона виникла як наука про рівняння у зв’язку з потребами практики і як результат пошуку узагальнених способів розв’язування великої кількості схожих задач. Нині засобами алгебри користуються в багатьох галузях знань — фізиці, хімії, біології, економіці, комп’ютерних технологіях та інженерії.

У попередніх класах ви вже познайомилися з елементами алгебри. Ви навчилися використовувати букви для запису дій із числами, величинами, властивостей таких дій, складати та спрощувати вирази, розв’язувати деякі рівняння. Тепер ви продовжите розвивати свої вміння рахувати, міркувати, порівнювати, робити висновки, ставити запитання й відповідати на них, розв’язувати задачі та обґрунтовувати свої твердження. Для цього треба наполегливо і відповідально працювати на уроках, а також самостійно працювати вдома. А підручник вам у цьому допоможе.

Як успішно вивчати алгебру за цим підручником? Весь матеріал поділено на п’ять розділів, а розділи — на параграфи. У кожному параграфі є теоретичний матеріал і задачі. Вивчаючи теорію, особливу увагу звертайте на найважливіші формулювання, які потрібно зрозуміти, запам’ятати й уміти застосовувати під час розв’язування задач. Курсивом виділено терміни (наукові назви понять).

Перевірити, як засвоєно матеріал параграфа і повторити його, допоможуть запитання рубрики «Пригадайте головне», які є після кожного параграфа. А після кожного розділу вміщено контрольні запитання й тестові завдання, за якими можна перевірити, як засвоєно тему.

Задачі підручника мають чотири рівні складності. Номери задач початкового рівня складності позначено штрихом ('). Це підготовчі вправи для тих, хто не впевнений, що добре зрозумів теоретичний матеріал. Номери з кружечками (°) позначають задачі середнього рівня складності. їх треба навчитися розв’язувати всім, щоб мати змогу вивчати алгебру далі. Номери задач достатнього рівня складності не мають позначок біля номера. Навчившись розв’язувати їх, ви зможете впевнено демонструвати достатній рівень навчальних досягнень. Зірочками (*) позначено задачі високого рівня складності. Якщо не зможете відразу їх розв’язати, не засмучуйтесь, а виявіть терпіння й наполегливість. Радість від розв’язання складної задачі буде вам нагородою.

Скориставшись рубрикою «Дізнайтеся більше», ви зможете поглибити й розширити свої знання.

У підручнику використовуються спеціальні позначки (піктограми). Вони допоможуть краще зорієнтуватися в навчальному матеріалі.

Схожі матеріали