Геометрія

Оцінити підручник:
5,0 1
Геометрія 7 клас Бурда Тарасенкова 2024

Геометрія. Підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти.

  • Автор: М.І.Бурда, Н.А.Тарасенкова
  • Видавництво: "Оріон"
  • Рік видання: 2024
  • Сторінок: 288
  • Формат файлу: pdf

Дорогі учні й учениці!

 

Ви починаєте вивчати новий предмет, який називається геометрія. Це слово грецьке. У перекладі українською мовою воно означає землемірство («гео» — з грецької «земля», а «метрео» — «міряю»). Така назва зумовлена тим, що зародження геометрії пов'язано з вимірюваннями на місцевості.

У Стародавньому Єгипті 5-6 тисяч років тому існували правила, за якими вимірювали відстані, визначали площі земельних ділянок, будували зрошувальні канали, грандіозні храми й піраміди. До нас дійшли єгипетські папіруси і стародавні вавілонські тексти, які свідчать, що вже за 2 тис. років до н. е. людству були відомі окремі геометричні формули.

Греки запозичили знання в єгиптян, з якими вели торгівлю, доповнили, узагальнили їх і привели в систему. Особливо багато для розвитку геометрії зробив грецький вчений Евклід, який жив у III ст. до н. е. У своїй головній праці «Начала» він підсумував усі досягнення грецької математики і створив фундамент для її подальшого розвитку.

На уроках математики в попередніх класах ви знайомилися з деякими геометричними фігурами. Знаєте, як виміряти відрізок лінійкою з поділками, а також кут — транспортиром; як знайти площу прямокутника й квадрата, об'єм прямокутного паралелепіпеда і куба. Тепер ви розширите і поглибите свої знання з геометрії. Дізнаєтесь про властивості нових фігур, а також про багато важливих і цікавих властивостей уже відомих вам геометричних фігур. Дізнаєтесь про те, як широко застосовується геометрія на практиці. Її треба знати і робітнику, і інженеру, і архітектору, і художнику.

Як успішно вивчати геометрію за цим підручником? Увесь матеріал поділено на розділи, а розділи — на параграфи. У кожному параграфі є теоретичний матеріал і задачі. Вивчаючи теоретичний матеріал, особливу увагу звертайте на текст, надрукований жирним шрифтом. Це найважливіші означення і властивості геометричних фігур. їх треба зрозуміти, запам'ятати і вміти застосовувати під час розв'язування задач. Курсивом виділено терміни (наукові назви) понять.

Перевірити, як засвоєно матеріал параграфа, повторити його допоможуть запитання рубрики «Пригадайте головне», які є після кожного параграфа. А після кожного розділу вміщено контрольні запитання й тестові завдання, за якими можна перевірити, як засвоєно тему.

Працюючи з матеріалом параграфа, ознайомтеся з порадами до розв’язування задач, із розв’язаною типовою задачею.

Задачі підручника мають чотири рівні складності. Номери задач початкового рівня складності позначено штрихом ('). Це підготовчі вправи для тих, хто не впевнений, що добре зрозумів теоретичний матеріал. Номери з кружечками (°) позначають задачі середнього рівня складності. Усім треба вміти їх розв’язувати, щоб мати змогу вивчати геометрію далі. Номери задач достатнього рівня складності не мають позначок біля номера. Навчившись розв’язувати їх, ви зможете впевнено демонструвати достатній рівень навчальних досягнень. Зірочками (*) позначено задачі високого рівня. Якщо не зможете відразу їх розв’язати, не засмучуйтесь, а виявіть терпіння й наполегливість. Радість від розв’язання складної задачі буде вам нагородою.

Розв’язавши задачі, виділені жирним шрифтом, запам’ятайте їх формулювання. Ці геометричні твердження можна застосовувати до розв’язування інших задач.

Скориставшись рубрикою «Дізнайтеся більше», ви можете поглибити й розширити свої знання.

Номери завдань для домашньої роботи виділено іншим кольором.

У підручнику використовуються спеціальні позначки (піктограми). Вони допоможуть вам краще зорієнтуватись у навчальному матеріалі.

- Увага! Не допустіть помилку
- Важливо знати
- Як записати

Бажаємо вам успіхів і задоволення у пізнанні невідомого!

Схожі матеріали