Геометрія

Оцінити підручник:
5,0 1
Геометрія 7 клас Істер 2024

Геометрія. Підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти.

  • Автор: О.С.Істер
  • Видавництво: "Генеза"
  • Рік видання: 2024
  • Сторінок: 224
  • Формат файлу: pdf

Шановні семикласниці й семикласники!

 

Ви починаєте вивчати один з найцікавіших предметів - геометрію (у перекладі з грецької гео - земля, метрео - міряти). Виникнення геометрії пов’язане з практичною діяльністю людини. Ще давні єгиптяни та греки близько трьох тисяч років тому вміли виконувати різні вимірювання, потрібні для розмічування ділянок, спорудження будівель, прокладання доріг тощо. У процесі практичної діяльності землемірів, будівельників, астрономів, мореплавців, художників поступово складалися правила геометричних вимірювань, побудов та обчислень.

Пізніше, завдяки давньогрецьким ученим Фалесу, Піфагору, Евкліду та іншим, дедалі більшу роль у геометрії стали відігравати системи міркувань, які давали змогу доводити нові формули та факти на основі раніше відомих. На початок нашої ери геометрія вже сформувалася як наука, у якій властивості геометричних фігур вивчають шіляхом міркувань.

Отже, геометрія виникла на основі діяльності людини. Спочатку вона використовувалася суто практично, але згодом сформувалася як самостійна математична наука.

Оволодіти матеріалом курсу вам допоможе цей підручник. Вивчаючи теоретичний матеріал, зверніть увагу на текст, надрукований жирним шрифтом. Так виділено нові, незнайомі поняття.

У підручнику є такі умовні позначення:
- пригадай (раніше вивчене);
- зверни особливу увагу;
- запитання і завдання до теоретичного матеріалу;
- завдання для класної і домашньої роботи;
- «ключова» задача (задача, висновки якої використовують для розв’язування інших задач);
- теорема;
- наслідок з теореми;
- кінець доведення теореми або задачі;
- рубрика «Україна - це ми»;
- рубрика «Цікаві задачі - поміркуй одначе»;
- рубрика «Життєва математика»;
- вправи для повторення;
- вправи для підготовки до вивчення нової теми;
- рубрика «Головне в розділі».

Усі вправи розподілено відповідно до рівнів навчальних досягнень і виокремлено так:
з позначки 1 починаються вправи початкового рівня;
з позначки 2 починаються вправи середнього рівня;
з позначки 3 починаються вправи достатнього рівня;
з позначки 4 починаються вправи високого рівня;
з позначки * починаються вправи підвищеної складності.

У рубриці «Життєва математика» зарано задачі які відображають реальні життєві ситуації, пов’язані з економічною грамотністю і підприємливістю, економічною безпекою, здоровим способом життя, громадянською відповідальністю, тобто всім тим, без чого неможливо уявити людину в сучасному світі.

Перевірити свої знання та підготуватися до тематичного оцінювання можна, виконуючи завдання «Домашньої самостійної роботи», які подано в тестовій формі, та «Завдання для перевірки знань». Після кожного розділу наведено вправи для його повторення, а в кінці підручника - «Завдання для перевірки знань за курс геометрії 7 класу» та «Задачі підвищеної складності». Учням, які цікавляться геометрією, варто розглянути вправи рубрики «Цікаві задачі - поміркуй одначе».

Автор намагався подати теоретичний матеріал простою, доступною мовою, проілюструвати його значною кількістю прикладів. Псля вивчення теоретичного матеріалу в школі його обов’язково потрібно опрацювати вдома.

Підручник містить велику кількість вправ. Більшість із них ви розглянете на уроках і під час домашньої роботи, інші вправи рекомендується розв’язати самостійно.

Цікаві факти з історії виникнення математичних понять і символів розміщено в рубриці «А ще раніше...».

Бажаю успіхів на шляху до знань!

Схожі матеріали