Українська мова та літератури (частина 2)

Оцінити підручник:
5,0 1
Українська мова та літератури 5 клаc Хворостяний Большакова 2024 (2 частина)

Українська мова, українська та зарубіжна літератури. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах). Частина 2.

  • Автор: І.Г. Хворостяний, І.О.Большакова
  • Видавництво: "Ранок"
  • Рік видання: 2024
  • Сторінок: 176
  • Формат файлу: pdf

Вітаємо, друже / подруго!

 

Навіщо ти вивчатимеш українську мову і літератури?

Дивне запитання, подумаєш, мабуть, ти. Усі ж вчать, і я також маю. Подумай ще. Чим для тебе важливе вивчення мови? Ти навчишся розуміти та відчувати слово в усій його цілісності й неповторності, використовувати його, спілкуючись усно та письмово, читаючи й записуючи свої думки й почуття, використовувати знання і навички, спілкуючись у реальному та віртуальному світах. І поступово «збереш» свою мовну картину світу. Вивчене допоможе тобі створювати й підтримувати стосунки, досягати успіху в різних сферах життя, оскільки такі знання і вміння потрібні скрізь.

Ти, можливо, почнеш розуміти цінність мови для власного життя, і, впевнені, будеш берегти її, нашу українську мову — багату, мелодійну й виразну. Українська мова — державна мова. І кожна людина, яка мешкає в Україні, має її шанувати та вчити.

Ти також почнеш глибше розуміти літературу — мистецтво слова. Усвідомиш, що література допомагає людині пізнавати саму себе й інших людей, світ довкола.

Підручник створено для тебе. Щоб легше було орієнтуватися на його сторінках, ознайомся з рубриками та завданнями, які ти будеш виконувати.

Прочитай назви рубрик і їхній опис. Подумай, які завдання чекають на тебе.

У рубриці Читаю для себе ти зможеш знайти імена авторів / авторок і назви творів, які ми радимо прочитати.

У рубриці Пишу для себе тобі запропоновано теми для написання есеїв, щоб ти міг / могла письмово висловитися про свої думки та почуття щодо тем, які було розглянуто на уроках.

Ми живемо в інформаційному світі, тому в підручнику є рубрики Досліджую медіа (запропоновано завдання, щоб навчитися аналізувати медіатексти) і Віртуальний клас (допоможе навчитися використовувати можливості гаджетів для виконання різноманітних завдань). Інтернет пропонує безліч можливостей для списування відповідей, але це не дасть тобі міцних знань і навичок, які потрібно здобувати самостійно.

Рубрика Дискутую запропонує тобі поділитися своїми поглядами на проблему та дізнатися про погляди інших людей. Можливо, таке обговорення змусить подумати про проблему під іншим кутом зору.

Виконуючи завдання з рубрики Учися вчитися ти з’ясовуватимеш, як тобі краще навчатися: який спосіб найкраще використати, щоб знайти потрібну інформацію, її опрацювати й зрозуміти, як її швидше запам’ятати, як вчитися концентрувати увагу й чому це важливо.

У рубриці Розв’язую проблемне завдання вміщено опис життєвих ситуацій, розгляд яких ти зможеш зробити після читання текстів.

У рубриці Працюю самостійно / удома вміщено завдання, які ти зможеш виконати самостійно на уроці або вдома.

Світ мови та літератури надзвичайно цікавий! Переконайся в цьому сам / сама!

Схожі матеріали