Всесвітня історія

Оцінити підручник:
5,0 2
Всесвітня історія 9 клас Полянський 2022

Всесвітня історія. Підручник для 9 класу закладів загальної середньої освіти.

  • Автор: П.Б.Полянський
  • Видавництво: "Грамота"
  • Рік видання: 2022
  • Сторінок: 223
  • Формат файлу: pdf

 

На власному життєвому досвіді Ви вже пересвідчилися, що підручник відіграє важливу роль в успішному навчанні й самоосвіті. Підручник стане Вам добрим помічником, якщо, користуючись ним на заняттях або під час підготовки домашнього завдання, Ви будете дотримуватись певних правил.

Попередній перегляд тексту розділу чи параграфа допоможе краще зорієнтуватися, що в ньому найважливіше. Варто переглянути всі заголовки та назви пунктів параграфа, ілюстрації та діаграми. Також зверніть увагу на дати й слова, виділені жирним шрифтом, переконайтеся, що Ви їх розумієте. Прочитайте запитання і завдання до ілюстрацій та діаграм, уміщених у тексті, а також наприкінці параграфа.

Перетворіть кожний заголовок і підзаголовок на запитання. Наприклад, заголовок «Стратегічні плани ворогуючих сторін» можна перетворити на запитання: «Якими були стратегічні плани ворогуючих сторін?»

Ще кілька порад допоможуть Вам якнайкраще зрозуміти та зберегти інформацію під час опрацювання матеріалу підручника.

• Переглядаючи заголовки розділів, параграфів, виділені слова та дати, перевірте себе, що Ви вже дізналися;
• дайте відповіді на запитання, які Ви сформулювали на підставі назв заголовків;
• спробуйте спрогнозувати відповіді на ці запитання та з’ясуйте, чи правильні Ваші прогнози.

Текстова частина підручника складається зі вступу та п’яти розділів. Кожний розділ розпочинається з блоку «Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності», а закінчується «Узагальненням», у якому стисло викладено ключові тези вивченого матеріалу.

Залежно від складності й обсягу матеріалу розділи поділено на параграфи. Зверніть увагу на запитання перед параграфом. Вони допоможуть Вам повторити й узагальнити матеріал, вивчений у 8 класі.

Важливою складовою підручника є рубрика «Свідчення» — висловлення істориків, відомих політиків, військових діячів, митців, пересічних людей, які були свідками описаних подій. Історичний опис минулого не завжди є фотографічною копією подій. Певні події було забуто чи спотворено, деякі — міфологізовано. У підручнику наведено суперечливі, а подеколи й протилежні оцінки фактів чи історичних постатей. До висловлень подано запитання і завдання.

На проблемні запитання зазвичай немає однозначних відповідей. Це невипадково, адже їх називають «відкритими» запитаннями. Використовуючи вміщені в підручнику матеріали, Ви дійдете власних висновків щодо подій минулого й зможете перевірити свої навички критичного оцінювання історичних джерел, навчитеся переконливо захищати власну думку не тільки на заняттях чи в позаурочний час, а й у багатьох життєвих ситуаціях.

Спрямування більшості запитань і завдань вищого рівня складності, які починаються словами: «Чи вважаєте Ви, що...», «Як, на Вашу думку,..», «Висловте власне ставлення....» та ін., також є пошуковим і проблемним.

Кожний параграф завершується запитаннями та завданнями різного ступеня складності — від простих до складніших. Усі вони спрямовані на закріплення набутих знань, навичок і компетентностей.

У підручнику подано історичні карти, які допоможуть Вам сформувати географічне уявлення про події, а також краще засвоїти історичні факти.

Таблиці, схеми й діаграми містять різноманітний статистичний матеріал, який не обов’язково запам’ятовувати. Він допоможе Вам виробити навички аналізування статистичних даних та їхнього застосування. Також цей матеріал є джерелом додаткових аргументів на підтвердження або спростування певних оцінок чи поглядів.

Фотографії, малюнки, зокрема й карикатури., фотокопії історичних документів є самостійним джерелом інформації. До них також подано запитання й завдання проблемно-пошукового характеру. Для зручності опрацювання змісту того чи того параграфа пояснення понять наведено не наприкінці підручника в окремому словникові, а безпосередньо в тексті кожного параграфа.

Найважливіші факти, події, дати й імена виділено в тексті іншим шрифтом. До історичних термінів і понять, розуміння та застосування яких передбачено навчальною програмою і вимогами до зовнішнього незалежного оцінювання, подано пояснення.

Також у підручнику вміщено матеріали до практичних занять, у яких використано уривки з історичних документів та ілюстративний матеріал. Подані до них завдання та запитання спонукатимуть Вас порівнювати, систематизувати й узагальнювати історичні події та явища.

До кожного параграфа подано відеоматеріали — короткі фрагменти документальних і художніх фільмів, інші зображення. Вони позначені символом. Для перегляду Ви можете використовувати камеру або зчитувач кодів на своєму гаджеті, щоб сканувати QR-коди.

Наприкінці підручника міститься хронологічна таблиця, до якої у часовій послідовності включені всі важливі дати, передбачені навчальною програмою.

Успіхів Вам у навчанні!

 

pick_vsesvitnya_istoriya_9_polyanskiy2.pdf
8 MB
25

Схожі матеріали