Всесвітня історія

Оцінити підручник:
5,0 1
Всесвітня історія 9 клас Щупак 2017

Всесвітня історія. Підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів.

  • Автор: І.Я.Щупак
  • Видавництво: "Оріон"
  • Рік видання: 2017
  • Сторінок: 208
  • Формат файлу: pdf

Шановні дев'ятикласники!

 

Роки навчання у школі мають велике значення для здобуття та зміцнення Ваших знань, формування основи подальшої освіти. Зараз у Вас є можливість поглибити знання, здобуті в попередніх класах, і досягти нових успіхів у навчанні. Сподіваємося, що цьому, зокрема, сприятиме наш підручник.

Курс всесвітньої історії з другої половини XVIII ст. до початку XX ст., який викладається в цьому підручнику, тісно пов’язаний з курсами історії, що Ви вже вивчали, і продовжує їх. Підручник побудований у повній відповідності до чинної державної програми з історії (з урахуванням її оновлення у 2017 р.) та має свої особливості.

Передусім, ми прагнули показати зв’язок подій минулого із сьогоденням, адже історія впливає на нього. Багато подій та явищ кінця ХУІІІ — початку XX ст. мають своє продовження в наші дні, багато в чому впливають на теперішні суспільні проблеми й розвиток культури, міжнародні відносини та духовний світ людей.

Крім того, описуючи історію інших країн, важливо простежити її взаємозв’язок з подіями в Україні. Чимало із цих подій безпосередньо впливали на населення України, сучасні українські терени.

Створюючи цей підручник, автор намагався використовувати останні досягнення історичної науки та сучасні психолого-педагогічні вимоги.

Підручник має п’ять розділів, які, у свою чергу, поділяються на параграфи. На початку кожної теми наведені державні вимоги до Вашої освітньої підготовки, тобто ті завдання, які Ви спільно з учителем будете вирішувати під час роботи. Це допоможе Вам зорієнтуватись у тому, чого конкретно Ви маєте навчитись, які компетенції здобути.

Звертаємо Вашу вагу на особливості викладу тексту, який має чітку структуру. Це зумовлено психолого-педагогічними чинниками. Мабуть, були випадки, коли Ви намагалися сформулювати певне історичне поняття чи, скажімо, геометричну теорему. Гортаючи сторінки підручника, Ви, напевно, згадували, що це пояснення розташоване, наприклад, десь на правому боці сторінки, унизу, а теорему можна шукати у рамці прямокутної форми. Навіть якщо Ви не пам’ятаєте точно поняття чи теорему, у Вас у пам’яті збереглися певні візуальні деталі — те, що запам’яталось наочно. Саме на візуальну, зорову пам’ять варто спиратися під час роботи з підручником. Тому фрагменти тексту, пункти параграфа в нашому підручнику є невеликими за обсягом. Крім того, ми пропонуємо певну систему виділення шрифтом і кольором головних думок, фактів, понять, дат тощо.

Зверніть увагу на те, як у підручнику подається визначення понять. Складні поняття треба не зазубрювати, а розуміти, тому ми намагалися продемонструвати логіку тлумачення поняття. Крім того, Вам має допомогти зорова пам’ять, про що йшлося вище.

Пояснимо це на прикладі тлумачення поняття «промисловий переворот». Якщо є інше розуміння того ж поняття, у нашому випадку — «індустріальна революція» (саме цей термін використовується в Європі), це пишеться в дужках. У спеціально виділеному фрагменті тексту визначення поняття має певну побудову, інколи — з елементами опорного конспекту, що полегшує розуміння логіки пояснень.

 

pick_vsesvitnya_istoriya_9_schupak.pdf
39 MB
52

Схожі матеріали